Skip to content

About

Az Őrtorony-figyelő blog célja az, hogy a Jehova Tanúi által kiadott, Az Őrtorony hirdeti Jehova Királyságát c. kéthetente megjelenő magazin cikkeit és a Társulat egyéb kiadványait, tantételeit kommentálja. A teljes kép érdekében szeretnénk itt bemutatni olyan információkat, bibliai szakaszokat, könyveket, honlapokat, melyek az egyes cikkekben tárgyalt témák megértéséhez fontosak lehetnek.

És mindezt milyen jogon? Azon a jogon, amin az Őrtorony Társulat is kommentálja és igyekszik megcáfolni az övétől eltérő nézeteket. Ezen kívül természetesen mindenkinek joga van az információhoz, melyre szüksége lenne világnézete kialakításához:

Mindenkinek joga van a vélemény és kifejezés szabadságához. Ez a jog magában foglalja annak szabadságát, hogy véleménye miatt senkit se zaklassanak, továbbá hogy bármilyen eszközzel és hatásokra való tekintet nélkül mindenki tájékozódhasson és tájékoztathasson és eszméket megismerhessen, információkat és eszméket terjeszthessen. (Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, 19. cikk)

Mindegyikünk felelős azért, amit tud. Ha valakinek birtokában van egy információ, melyre a többieknek szüksége van ahhoz, hogy a világban való helyzetükről helyes képet alkossanak — mely információt ráadásul vallási vezetőik elhallgatnak előlük –, akkor erkölcsileg helytelen dolog lenne hallgatnia. Az ő felelőssége, hogy ezt az információt mindenki számára, aki meg akarja ismerni az igazságot, hozzáférhetővé tegye. (Carl Olof Jonsson: A ‘pogányok ideje’ — Vajon véget ért?, Magánkiadás, Bp. 2000. p. 14.)

Maga az Őrtorony Társulat is arra szólítja fel a tagokat, hogy legyenek kritikusak saját vallásukkal, és alaposan vizsgálják meg, amit az tanít:

Nem csak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Vajon tanításai teljesen összhangban vannak-e Isten Igéjével, vagy emberi hagyományokon alapulnak? Ha szeretjük az igazságot, semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól. Ezt a vizsgálatot mindannyiunknál az az őszinte vágy hassa át, hogy megtanuljuk, mi az Isten ránk vonatkozó akarata, hogy azután azt cselekedjük. (Az igazság, mely örök élethez vezet, WTB&TS, 1968. p. 13.)

Végezetül pedig a Biblia is arra buzdít, hogy legyünk Istennel szemben alázatosak, de ugyanakkor kritikusak is, ha vallási és tanbeli kérdésekről van szó:

Ezek pedig nemesebb gondolkodásúak voltak, mint a tesszalonikaiak, ugyanis a legnagyobb készséggel fogadták a szót, naponta gondosan vizsgálva az Írásokat, hogy úgy vannak-e ezek a dolgok. (ApCsel 17:11, ÚVF)

Ne oltsátok ki a szellem tüzét. Ne vessétek meg a prófétai kijelentéseket. Bizonyosodjatok meg mindenről; erősen ragaszkodjatok ahhoz, ami jó. Tartózkodjatok a gonoszság minden formájától. (1Thessz 5:19-22, ÚVF)

Pontosan ez a célja ennek a blognak — megbizonyosodni a Szentírás alapján arról, hogy Az Őrtorony folyóiratban bemutatott témákat csak így lehet-e értelmezni, ill. ezek-e a helyes bibliai megközelítések.

Advertisements
8 Comments leave one →
 1. August 17, 2011 2:24 pm

  2011. október 15. ? o.O

 2. August 17, 2011 2:30 pm

  Mindig előre jelenik meg jónéhány héttel, hogy legyen idejük áttanulmányozni, mielőtt terjeszteni kezdik.

  • August 17, 2011 6:49 pm

   Ez tök furcsa. Azért írják a dátumot előre rá, nehogy azt higgye a pórnép, hogy már lejárt? 😀

 3. Névtelenül permalink
  September 1, 2011 7:38 pm

  Engem leginkább maga a módszer érdekel.
  Itt van ez a Társulat, körbe vette magát áltudománnyal, de olyan áltudománnyal, amiről sem elsőre, sem pedig másodikra nem látszik, hogy hamisság. Ezt ők igazságnak hívják.
  Eszméletlenül jók a megtévesztésben.
  Én úgy gondolom, hogy az ő hamis igazságukról csak akkor láthatja be valaki, hogy az tényleg hamisság, ha az illetőnek széles a látószöge, és működnek az alapvető józan reflexei. Az igaz hitre való törekvés természetesen alapvető.
  Szerintem, – és nem biztos hogy igazam van- egy bizonyos típusú ember alkalmas csak arra, hogy Jété legyen. (A Jété megnevezést nem sértésnek szánom, egyszerűen a JT betűket írom ki.)
  Ebből az emberből hiányzik a józan paraszti észnek a veszélyre felszólító, arra figyelmeztető rutinja. Véleményem szerint ezek az emberek nem úgy, vagy egyáltalán nem is reagálnak bizonyos hajmeresztően veszélyes dolgokra.
  Nem képesek továbbá arra sem, hogy időnként önvizsgálatot tartsanak, s levonják a megfelelő következtetést.
  Azért az még sincs rendjén, hogy valaki megkeresztelkedjen az Atya, a Fiú és a Szentlélek (bocsánat szellem kis sz-el) nevébe, miközben tudjuk kit gondol a Fiúnak, és mit gondol a szellemnek. Ha igaz amit az előbb leírtam, hogy nem ismerik fel a JT-k a veszélyt, akkor abból az következik, hogy talán nem is tudják, nem is esett le nekik, hogy ők akkor most egy teremtménynek és egy tudat nélküli erőnek tettek fogadalmat.
  Pedig látják, hogyan reagál egy angyal egy ennél lényegesen kisebb gesztusra. De a saját helyzetük kapcsán mégsem esik le nekik a párhuzam, s a tény: ez ebben a formában így bálványimádás.
  Engem tehát leginkább maga a módszer érdekel.
  Hogyan lehet valakit ilyesmire rávenni? Miért nem parancsol megálljt az ilyen ember elméje előbb vagy utóbb?
  Ezen rágódom egy ideje.
  Hmmm.
  Áldás, békesség mindenkinek.

 4. infaustus permalink
  September 1, 2011 8:20 pm

  Elég jó módszerük van: újra és újra és újra és újra és újra átrágják a Társulat tantételeit a tanulmányozásokon. Ha valamit ilyen sokszor hallasz, és néha még látszólagos bibliai igazolás is van mellette, akkor azt idővel elfogadod, normálisnak tartod és követed. Ezen alapul a JéTék tanulmányozási mechanizmusa. Olyan elemeket mutat, amik a propagandára emlékeztetnek inkább, semmint a keresztény, újszövetségi igehirdetésre.

 5. Névtelenül permalink
  September 2, 2011 5:51 pm

  Igen, értem én hogy gőzmozdony, de mi hajtja?
  Szóval mégsem működött megfelelően az elmém, ha egy évig odajártam. Úgy értem egy átlagos ember szinte azonnal levágja, hogy nem stimmel velük valami. Kész. Nem is megy tovább. Miért kellett nekem erre a saját káromon, a saját egy évem árán rájönnöm? Elég lett volna ha bárkit megkérdezek aki szembe jön velem az utcán.
  Másnál ilyen jól működik a szelekció. Én meg még vigyáztam, nehogy egy percet is késsek az összejövetelekről. Ott izzadtam a három napos kongresszusokon, de nem vettem le a zakómat, nehogy valami hibát kövessek el. Normális vagyok én?
  Most már tehát ez az oka, amiért foglalkoztat a téma. Rá akarok jönni mitől döglik a légy. Túlságosan benne vagyok már. Be akartak csapni, és majdnem sikerült. Nagyon gonosz dolgot készült tenni velem a Társulat. Az egyetlen megbocsáthatatlan dolgot, a Szentlélek elleni vétséget. Úgy érzem, a Társulat a munkájával a Szentlélek ellen vét.
  Nem csak a megmosolyogni való tantételek érdekelnek, azok már egyre kevésbé. Engem a lényeg érdekel, hogy hogy csinálják. Mitől működik. Szeretném megérteni a trükköt.
  Lehet hogy nem is a tantételek tarthatatlanságáról kellene vitázni velük, hanem valami banális dologról, aminek semmi köze hozzájuk, mégis az lenne az a dolog, ami újraindítaná bennük a józan eszet. S így maguktól jönnének rá a disznóságra.
  Bizonyosan van gyenge pontja a módszerüknek, még ha most nem is tudom mi az.
  Nagyon sokat kell még olvasnom és elmélkednem ha meg szeretném találni.
  Üdv, Névtelenül.

 6. infaustus permalink
  September 2, 2011 7:58 pm

  Névtelenül,

  Szerintem ez nem ilyen egyszerű. Amikor bekerül hozzájuk az ember, akkor ez azért történik, mert azt gondolja, hogy ott megismerheti Istent. Egy átlagos világi, azaz nem keresztény embert ez nem érdekel, és ezért “vágja le”, hogy valami gáz van ott. Egy keresztény meg ismeri már annyira Istent, hogy nem engedi magát becsapni általuk. De egy érdeklődő, akit már érdekel Isten, de még nincs sok tapasztalata, könnyen becsapható. Tapasztaltabbnak tűnő hívők (azaz Tanúk) elmondják, hogy mit hogyan kell csinálni, hogy Isten elfogadjon, és a tapasztalatlan kereső alkalmazkodik. Mindaddig, amíg az érettségben el nem jut oda, hogy a Társulat módszerei ellen tiltakozzon a lelke. Sajnos az átlag Tanúk erre a szintre sosem jutnak el, mert a hitben kiskorúak maradnak.

  A gyenge pont szerintem az, hogy emberileg akarnak valamit kiprodukálni, erővel és hatalommal. A Vezető Testület és az Írói Bizottság hatalmával, és a közösségmegvonás vagy az üdvösség elvesztésétől való félelem erejével Az Újszövetségben viszont nem így működött a gyülekezet, sem a hívők élete. Ott a Szentlélek győzte meg őket az igazságról. Ezt nem engedik a Tanúk. El kellene gondolkodniuk ennek a versnek a jelentőségén: “Nem hatalommal és nem erőszakkal, hanem az én lelkemmel!” (Zak 4:6, MBT).

 7. Névtelenül permalink
  September 3, 2011 11:49 am

  Igen, igazad lehet.
  Arra már én is gondoltam, hogy sokan azért mondják, hogy nem stimmel valami a JéTékkel, mert ők (az átlagemberek, a tömeg…) valójában egyáltalán nem is akarják megismerni Istent. Így tényleg könnyű lehet legyinteni rájuk (a JéTékre), hiszen valójában mindenkire legyintenének, Istenre is. Igazad lehet.
  A JéTék legalább szeretnék megismerni Őt. /Később már csak ismeretet szerezni Róla 🙂 /
  Bár az is igaz, hogy én egyfajta ördögi módszert feltételezek s nem a JéTéktől, hanem a Társulattól természetesen. A JéTékkel nincsen semmi bajom, őket áldozatoknak tekintem.
  Amit tehát én szeretnék, megismerni a Társulat ördögi módszerét, s a választ, hogy egyeseknél miért működik, másoknál pedig miért nem.
  Megmondom miért feltételezem azt, hogy a Társulat szándékosan és tudatosan rosszindulatú. Azért, mert meghamisította Isten szavát. Ha erről én kisember tudok, akkor nekik is van róla tudomásuk. Ha eredetileg nem hamisítás volt a céljuk, csak az érthetőség miatt változtattak volna annyira sokat az Íráson, akkor ezt velem, mint érdeklődővel már az elején közölnie kellett volna így:
  Nézd kedves Névtelenül, a mi Bibliánkról sokan ezt meg ezt mondanak. Itt és itt különbözik a miénk az összes létező többitől. Gyere, nézzük meg ezeket a különbségeket, hogy ezáltal már az elején megértsd egyrészt a helytelen fordítások teológiai hátterét, másrészt hogy belásd, a legjobb helyen vagy, így kell érteni a Bibliát ahogyan mi értjük és fordítjuk. Később nehogy elhidd, ha hamisítással vádolnak bennünket. Gyere, elmondunk mindent.
  Mindezek helyett sumákolás, hátha nem veszik észre az érdeklődők, mellébeszélések és félremagyarázások. S amikor megyek és kérdezem hogy hogy van ez a János 1:1, miféle nyelvtani szabályra hivatkoztok ti, akkor szigorú tekintet a válasz, hogy én hogyan gondolom hogy ilyesmin töröm a fejem, meg hümmögés, hogy így nem lehet viselkedni.
  Ezért gondolom, mit gondolom, egyenesen tudom hogy direkt, szándékosan és tudatosan rosszindulatú a Társulat. Mert nincsen olyan ógörög nyelvtani szabály amire hivatkoznak.
  Mert ahhoz túl komoly a munkájuk, hogy egyszerűen hülyék legyenek. Túl komplex. Gondolj bele. Egy bibliafordító ha félrefordít ennyiszer, az nem tudatlan. Az elvakult és gonosz szellemiségű. Nem a fogkrémje márkáját nézte el a boltban, az tévedés. Ez nem az, ez tudatos.
  És még mennyi minden nem úgy van, amire a Társulat hivatkozik. A több ezer helytelen idézet komoly szakemberektől. Ez mind-mind szintén hamisítás. A Társulat által idézett szaktekintélyek általában éppen a szóban forgó aktuális társulati állítás ellenkezőjét bizonygatták/bizonygatják a cikkeikben. Erre Őrtoronyék hiányos idézéssel a szakemberek szájába az ő saját véleményükkel ellentétes (fél) mondatokat adnak.
  Kedves Infaustus! Ezért, valljuk be, börtön jár.
  Hogyan lehetnek szabadlábon ilyen emberek? Én nem viccelek, komolyan azt állítom, hogy ennyire tisztességtelen tudatos magatartásért szabadságvesztés jár. Sokkal kevesebbért is az jár.
  Miért írom le ezt neked?
  Hogy lásd, valakit, aki közöttük volt egy évig és majdnem megkeresztelkedett miért nem hagy nyugodni a téma. Hogy lásd, mennyire vérlázítónak tartom a Társulat aknamunkáját. S tovább megyek, te sem a semmiért foglalkozol ennyit velük. Nem tudok/tudunk ekkora igazságtalanságon egyszerűen átlépni. Ha életem során csak egyetlen embernél csak egyetlen százalékban hozzá tudok járulni ahhoz, hogy jöjjön meg az esze, már nem éltem hiába. Úgy gondolom, ezzel te is valahogy így lehetsz. Ezért kutatom a módszerük velejét. Nem a felszínt, hanem a lényegét. Ha az megvan, tudni fogom hogy hogyan lehetek a leghatékonyabb a szemnyitogatásban. Isten segítsen mindenkit, aki szeretettel és türelemmel viseltetik a Tanúk iránt, és soha nem szűnő kitartással próbálja őket újra és újra szelíden Krisztus felé fordítani.
  Áldás, Békesség Istentől, aki teremtett, fenntart és bölcsen igazgat mindeneket.
  Üdv mindenkinek.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: