Skip to content

Isten keresése

February 24, 2012

Előfordulhat, hogy egy ember leéli élete jelentős részét egy vallást követve (pl. Jehova Tanújaként). Ezt követően azonban meginog a hite és bizalma vallása vezetőiben, tanításában. Ez nem is lehet probléma, mert a cél sosem egy vallásban való tagság, hanem maga Isten — Jézuson keresztül (Jn 14:6). Az viszont már nagyobb probléma, ha egy felekezetben való csalódottság Istenben való csalódást is magával von. Istent ugyanis nem szabad egyetlen vallással sem azonosítani. Ha csalódtunk egy felekezetben, engedjük, hogy Isten begyógyítsa majd a lelki sebeinket. Talán hasznosak lesznek az alábbi gondolatok, hogy átgondoljuk Isten keresését az életünkben.

“Meggyőződésem, hogy valójában nincs istentagadó ember, viszont nem kevesen vannak, akik hamis képet kaptak Róla, és ezt a torz képet utasítják el. Lehet-e szeretni egy olyan Istent, aki megszállottan bűnre vadászik, és büntetésekkel, csapásokkal sújtja a gonoszokat, az ártatlanokat, az igazakat egyaránt? Lehet-e hinni olyan Istenben, aki alszik az Égben, vagy megtörten szemléli a teremtményei vergődését? Lehet-e bízni egy tehetetlen Istenben, akinek lesújtani ‘fáj a karja’? És lehet-e követni egy olyan egyház tanítását, amelynek múltbeli tetteit és jelenlegi elvárásait értetlenkedve és botránkozva szemléljük?

Ki az Isten? Milyen az Isten? Ha van, mit kér tőlünk? Van-e célja és értelme az életünknek, vagy nem több, mint egy szép vagy esetleg morbid ecsetvonás a világ hatalmas freskóján? (…) Úton-útfélen tapasztalom, hogy ezek a kérdések nem csak engem foglalkoztattak: nap mint nap felteszi nekem is négy gyermekem valamelyike, egy-egy barátunk, ismerősünk. De a közéletben és a médiában is gyakran ‘istenmorzsákra’ sóvárgó embereket látunk, mégha ezt a vágyat nem is fogalmazzák meg, és látjuk a hiányt, űrt és sebeket is, amelyeket az Istentől való eltávolodás okoz.”

Ablak a végtelenre — Csaba testvér gondolatai Istenről, vallásról, életről, emberről… (Helikon, Budapest, 2011. p. 9.)

Advertisements
One Comment leave one →
  1. ismeretlen permalink
    August 13, 2012 4:22 pm

    Annak idején azzal a vénnel tanulmányozott akivel én is.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: