Skip to content

Érveljünk az Írásokból

February 22, 2012

Ha Jehova Tanúja vagy, akkor a szántóföldi szolgálatod során (házról házra járva történő prédikálás alkalmával) biztosan használod az Érveljünk az Írásokból című könyvet (1989). Ezt azzal a céllal adta ki az Őrtorony Társulat, hogy segítsen naprakésznek és felkészültnek lenni az olyan témákkal kapcsolatban, melyek leggyakrabban fordulhatnak elő a tanúskodó munka során. Szótár jelleggel több szócikket is tartalmaz (pl. Jehova, királyság, vér stb.), ill. beszélgetést elindító bevezetéseket, vagy éppen a beszélgetés megszakítását célzó közbevetésekre frappáns feleleteket. A könyv bevezetése így ír a használatáról:

Érdemes a harmadik bekezdésben foglaltakat átgondolni. Te tiszteled az igazságot? Érdeklődést mutatsz a bibliai igazság felfedezése iránt? Szeretnél ésszerű beszélgetést vagy tanulmányozást folytatni a helyes és biblikus tanítással kapcsolatban?

Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszolsz, akkor hasznos segítség lehet számodra Kevin R. Quick Érveljünk Jehova Tanúinak című könyve. Ez nem egy mindenre kiterjedő teológiai könyv. Inkább olyan tanulmányról van szó, mely Jehova Tanúi alapvető tantételeit veszi nagyító alá. És ahelyett, hogy hosszas értekezésekbe és magyarázatokba bocsátkozna, egyszerűen kérdéseket tesz fel, melyekre több száz idézett bibliaverssel válaszol. Olyan témákat érint, mint Jézus személye, a Szentlélek, a 144000, Isten szervezete, a hű és bölcs rabszolga, az evangélium, újjászületés, Jézus visszatérése, 1914, a királyság, az új ég és új föld stb. Arról, hogy milyen céllal született ez a tanulmány, a szerző így ír:

“Jehova Tanúinak úgy ajánlanám ezt a tanulmányt, mint egy következetes, szentírási alternatívát az Őrtorony teológiára. Habár főleg az Írásokból próbáltam levonni a következtetéseket, később nyílvánvalóvá lesz, hogy a végső következtetés megerősíti a régi keresztény alaptanításokat. Őszinte vágyam, hogy az itt idézett írásszövegek őszinte őszinte összehasonlítása az Őrtorony Társulat tanításaival sok Jehova Tanúval megláttatja a keresztényi élet felsőbbségét, és az Úr Jézus Krisztus megmentő hitére jutnak.”

Kevin Quick hét évig volt kapcsolatban Jehova Tanúival, életútjáról, ill. a szervezetben szerzett tapasztalatairól Az Őrtorony-zarándoklat című életrajzi írásában ad felvilágosítást. Életútját olvasva nem egy olyan Tanú sorsot láthatunk, aki beleszületett az “igazságba”, majd kiábrándult a szervezetből, a vallásból, Istenből, és ezért mindent maga mögött hagyott. Alapos tanulmányozás után döntött úgy, hogy a szervezetet elhagyja, azért, hogy Istent, Jézust és a Biblia igazságát valóban megtalálhassa. Azóta is aktív hitéletet folytat, és a története jól illusztrálja, hogy az ex-Tanúk között nem csak befásult, istentagadó emberek lehetnek, hanem olyanok is, akik megismerték azt a szerető Atyát, aki az Őrtorony Társulat tanítása miatt eddig ismeretlen volt számukra. Végezetül pedig álljon itt még egy idézet a módszerével kapcsolatban. Aki ugyanezt hajlandó követni, semmit nem veszíthet — a végén pedig rátalálhat a Szentírás igazi Jézusára.

“De nem tudtam menekülni a gyötrő kérdések elől, amelyek felforgatták a hitemet. Ezért 1984 augusztusában egy radikális lépést tettem. Elhatároztam, hogy alávetem magam egy átfogó, szisztematikus és objektív bibliatanulmányozásnak, az Őrtorony Társulat kiadványainak a használata nélkül. Az volt a meggyőződésem, hogy ha az Őrtorony Társulat valóban Isten szervezete, akkor ezt maga Jehova Isten fogja nekem világosan és tisztán megmutatni Szavának őszinte tanulmányozása során. Jézus megígérte, hogy az Igazság Lelke elvezeti majd a keresztényeket minden igazságra (János 16:13). Hittem ebben az ígéretben, és elhatároztam, hogy egyszer és mindenkorra bebizonyítom magamnak, kicsoda Isten, kik az ő népe, és mi a szándéka velem.”

Kevin R. Quick: Érveljünk Jehova Tanúinak
Kevin R. Quick: Az Őrtorony-zarándoklat
David A. Reed: Jehova Tanúi — Hogyan nyithatjuk fel a szemüket?

Advertisements
One Comment leave one →
  1. February 29, 2012 5:11 am

    Szerintem maga a könyv-ötlet jó volt, -mint felkészítő segéd-eszköz,
    csak sajnos a teológai töltés az,ami “lehúzza” az értékét.
    Keresztény változatban érdemes lenne hasonlót készíteni,
    – mint Kevin Quick érvelt Jehova Tanúinak!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: