Skip to content

A vének titkos könyve

August 21, 2011

Amint az biztosan sokak számára ismert, Jehova Tanúi helyi gyülekezeteit — nagyon helyesen — vének irányítják. Azonban túl sok önállósággal nem rendelkeznek, mert a Szervezet külön a számukra készített szövegkönyvben szabályozza a különböző ügyekkel kapcsolatos eljárásmódot. Korábban az Ügyeljetek magatokra és az egész nyájra c. könyv szolgált erre a célra, 2010-től azonban megjelent ennek az újabb változata, a “Terelgessétek az Isten nyáját” — 1Péter 5:2 (“Shepherd the flock of God” — 1 Peter 5:2).

Ha jobban belegondolunk, egy ilyen világméretű, kultúrákat és nemzeteket átívelő vallásnál nincs azzal semmi baj, ha a gyülekezeti vének (vezetők, presbiterek) munkájának lefektetik az alapjait. Így elérhetik, hogy egy adott helyzetet ugyanolyan módon kezeljenek egy európai nagyvárosban, mint egy afrikai faluban. Azonban a könyv körüli titokzatosság már megmagyarázhatatlan és szükségtelen. Miről is beszélek?

Amikor a 2010-es kiadás megjelent, 2010. augusztus 23-i keltezéssel minden egyes gyülekezetben levelet kapott a vének testülete. Ebben leírták, hogyan kell eljárni a korábbi szövegkönyvvel: “Minden egyes vénre rábízzuk, hogy mit csinál az 1991-es Királyság Szolgálati Iskola szövegkönyvével. Ha úgy dönt, hogy megtartja a könyvet, meg kell győződnie arról, hogy biztonságos helyen van, és másoknak nincs hozzáférése. Máskülönben a könyvet teljesen meg kell semmisíteni. Szeretnénk hangsúlyozni annak fontosságát, hogy ezt az új szövegkönyvet biztonságosan és bizalmasan kell kezelni a közreadása előtt és után is. A szövegkönyvet nem szabad az asztalon hagyni, vagy más olyan helyen, ahol könnyen hozzáférhető a családtagoknak vagy más személyeknek. Az információkat úgy tervezték, hogy kizárólag a vének használják őket, és más személyeknek nincs lehetősége, hogy ezeket elolvassa.”

Egy másik levelet is küldött a szövegkönyvvel kapcsolatban a Társulat a véneknek, mely pedig a könyv spirálozásáról szól. Erre lehetőséget kapnak a vének a következő feltételekkel: “Nincs ellenvetés az ellen, ha egy vén személyesen spirálozza vagy laminálja a saját könyvét, vagy ezt megteszi más véneknek. Ha egy másik megkeresztelt testvér végzi el a munkát, aki nem vén, a vénnek figyelni kell, amíg a munka elkészül. Külső cégek, hitetlenek vagy testvérnők nem végezhetik el ezt a feladatot. A könyvben lévő anyag bizalmas, és a bizalmasságot meg kell őrizni.”

Ezek után felmerül a kérdés, hogy mi található ezekben a könyvekben, ami a Szervezet és a gyülekezetek működésével kapcsolatos, a vének fennhatósága alá tartozik, de mégsem hozzáférhető a gyülekezet tagjainak? Nézzük meg egy pillanatra az Újszövetséget, és a gyülekezetek működését. Az apostoli levelek és az ApCsel nem kezelik titkosan a gyülekezetvezetés, fegyelmezés kérdését, mert az az egész közösségre tartozott. Pál apostol a munkatársainak írott levelében lefektette, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie egy presbiternek vagy diakónusnak (1Tim 3:1-13, Tit 1:5-9 vö. 1Pt 5:2, Jak 3:17-18). A keresztényeknek joguk volt tudni, hogy milyen egy Istentől elhívott vezető, és ha az ő vezetőjük nem felelt meg a feltételeknek, nem kellett neki engedelmeskedni. Az apostolok ugyanilyen nyíltan figyelmeztetik a tagokat a veszélyekre is (pl. hitehagyottak, hamis tanítók), ill. a nem megfelelő életmódot folytatókkal kapcsolatos eljárásmódra. Az alapok mind le vannak fektetve a Szentírásban, és hozzáférhetők minden egyes kereszténynek, és nem csak a vezetőknek.

A Társulat részéről megmutatkozó titokzatosság ezért teljesen érthetetlen. A könyv — mily meglepő! — elérhető az Interneten azok számára, akik angolul tudnak, és megtalálható benne a két levél eredetije is, amelyből idéztem. A későbbiekben szemelvényeket bemutatunk majd ebből a könyvből is, hogy lássuk, mik azok a titkok, amiket a gyülekezet tagjai előtt bizalmasan kell kezelni.

Advertisements
19 Comments leave one →
 1. Toronyőr permalink
  August 21, 2011 7:57 am

  Már várom a szemelvényeket. Magyarul nincs meg valahol? A másik “titkos terület” a jellemzés. Nem tudom máshol hogy működik, de nálunk nem engedik meg hogy belenézz a saját jellemzésedbe. Így még ha tele van negatív dolgokkal akkor sem tudod magad megvédeni.

 2. August 21, 2011 8:15 am

  Jó vastag arcbőrű pszichológusok dolgozhatnak a Társulatnak…

  Több ötletem van arra nézve, miért lehet titkos a könyv.
  Ha valamit én tudok, de te nem, az mindjárt egy képzelt vagy esetleg valós hatalmat jelent számomra. Megkülönböztet tőled, én több vagyok mint te.
  Elképzelhetőnek tartom, hogy a könyvben itt-ott kilóg a lóláb. Ha hatékonyabb “módszerekkel” akarja kordában tartani a gyülekezetét egy vezető, akkor nyíltan kell beszélni neki a manipulálásról. Az ilyen munkához háttértudás is szükséges. Az meg ugye sokak szemét felnyithatja. De van egy szabály: minél több pénzt, időt energiát, érzelmeket stb. fektettünk egy dologba, annál valószínűtlenebb, hogy idővel feladjuk, még ha nyilvánvalóvá válik is, hogy humbug az egész.

  De beleolvasok, hogy ne a levegőbe beszéljek.

 3. August 21, 2011 8:36 am

  Haláli unalmas… 😀

 4. August 21, 2011 11:04 am

  Például benne van, ha egy vén soft-pornót néz, akkor vén maradhat, ha ezt nem tudja meg más a gyülekezeti véneken kívül. =)

  és még hasonló finomságok, pl. hogyan kezeljünk egy bűncselekményt elkövetőt úgy, hogy ne szóljunk a hatóságoknak, és milyen gyülekezeti tisztségeket tarthat meg továbbra is egy ilyen személy… 😀 jó mi?

 5. infaustus permalink
  August 21, 2011 6:28 pm

  Magyarul sajnos még nem találkoztam vele a neten. Egyébként tényleg kissé unalmasnak tűnik, de itt-ott gyöngyszemekre lehet benne bukkanni. Nekem megéri a fáradságot. :]

 6. Lénárd Gabi permalink
  August 22, 2011 5:28 am

  Én olvastam az egészet és olyan jellegű “nagy titok” nem volt benne, amit ne olvastam volna valamilyen kiadványban. Szerintem csak azért kell titkosan kezelni, hogy ezzel is a vének tekintélyét építsék.
  Az igazi kincsek szerintem nem a vének könyvében van, hanem a Bételes könyvben 🙂
  Például le van benne írva, miként kell a szervezet által biztosított szálláshelyen szexuális életet élni. A saját fülemmel hallottam, hogy mennyire nem tartották meg ezt a tanácsot :9

  Magyar nyelven egy ideig az scbook.tar.hu helyre volt feltöltve és egy sor egyéb érdekesség is volt mellette.

 7. August 22, 2011 7:53 am

  Nem tartották be? Megnyugtató, hogy vannak normális emberek is a köreikben.

 8. marcsi permalink
  March 18, 2012 8:42 am

  Kérlek benneteket segítsetek!!!! sajnos a párom szülei megőrültek! jehova tanui lettek és minden nap pokollá teszik az életünket! egyszerűen meg se hallanak bennünket! azelőtt boldog család voltunk! szeretném őket könyvvel megajándékozni.hol lehetne ezeket megvásárolni…ha csak kinyomtatnám innen a netről azt el sem olvasnák de ha könyvet adnék a kezükbe talán elolvasnák és felébrednének az agymosásból! köszönöm!

  • infaustus permalink
   March 18, 2012 8:56 am

   Marcsi, én ajánlom neked az alábbi könyvek valamelyikét:
   Szalai András: Jehova és a szervezet
   Carl Olof Johnsson: A pogányok ideje – vajon véget ért?

   Ezeket be tudod szerezni egy keresztény könyvesboltban, vagy a netről is tudsz rendelni. Ha Istent kezdték el most keresni, akkor csak óvatosan. Fontos, hogy csak Jehova Tanúi vallásának hamis voltára hívjuk fel a figyelmüket, és ne Istent vegyük el tőlük…

  • August 16, 2013 12:40 pm

   szia

 9. marcsi permalink
  March 18, 2012 4:21 pm

  Köszönöm szépen az infót! remélem sikerrel járok a könyv beszerzésében! Természetesen nem Istenben vetett hitükben akarom én megrengetni őket csak a Jehova Tanúi vallásnak a hazugságát szeretném felfedni előttük. Nemrég született meg a kislányunk, nekik első és egyetlen unokájuk akit állítólag mindennél jobban szeretnek de mégis a gyülekezet a legfontosabb számukra, onnan nem lehet hiányozni egyszer sem. Karácsonyt sem tartanak. mondtam nekik hogy fát nem a vallásért állítunk mi sem csak szeretném a kislányomnak átadni azt a boldog karácsonyérzést amit én kaptam a szüleimtől. sajnos erre sm képesek. És félek rájuk bízni a gyerekemet mert kérésünk ellenére is elvinnék a gyülekezetben. Hihetetlen hogy micsoda feszültség lett köztünk. a páromat is nagyon sajnálom mert lassan lassan elveszíti a Szüleit, pedig egyetlen gyermekük. már odáig fajult a dolog hogy anyósom szerint parázna vagyok mivel nem házasodtunk meg, de közjegyző előtt élettársak vagyunk. Mi eleinte boldogok voltunk a párommal hogy eljárnak emberek közzé, barátokra leltek csak bennünket hagynának békén! mintha valami gonosz emberek lennénk. Teljesen elvagyok keseredve! mégegyszer köszönöm!

 10. Sefatias permalink
  March 18, 2012 7:06 pm

  A könyv új kiadása innen letölthető:
  http://www.4shared.com/office/CAmsDuL2/vnek_knyve_2010.html

  Nincs benne semmi különös. Az első könyvből többet felejtettem, mint amennyit néhányan kiolvastak belőle. sosem értettem mi ebben olyan titkos. semmi nincs benne, amit egy mezei jehova tanuja ne tudhatna

 11. Sefatias permalink
  March 18, 2012 7:13 pm

  jaaaa…és magyar

 12. marcsi permalink
  March 26, 2012 7:16 pm

  Nagyon szépen köszönöm az infókat! Nagyon tetszik a blog! A vérrel kapcsolatos levél különösen a szívügyem, ugyanis 8 hónappal ezelőtt a kislányom születésénél elvéreztem és csodának tartják a túlélésemet. a csodához persze hozzá tartozik 8 zacskó vér és 7 zacskó plazma. Nélküle ma nem tarthatnám a karomban a pici lányom és Anya nélkül nőne fel!

 13. Uncle Petros permalink
  March 29, 2012 11:24 am

  A titkosságának oka a vakcsoport képzés. Így tovább növelik a vének elitizmus érzetét és fontosságuk érzetét. Egy érdekes manipulációs módszert fedeztem fel a könyvben! A tartalomjegyzék nem úgy utal a fejezetekre, mint más trásulati könyvek, például nem 10. oldal 15-17. bekezdés, hanem így 10:15-17. Ezt az írásmódot egyedül a Szentírás hivatkozásoknál szokás használni. Tehát a tartalomjegyzék effajta utalása azt az érzetet kelti a vénben, hogy ez is Szentírás! Na erre varrjatok gombot!

  • Uncle Petros permalink
   May 4, 2012 6:13 am

   Nem az első tartalomjegyzékre gondolok, hanem a könyv végén lévő tárgymutatóra.

 14. robert permalink
  May 4, 2012 5:18 am

  azert nekem lenne par kerdesem:
  1: a jel 1:20-ban honan jon az le hogy jezus a veneket tarja a kezeben?
  2. a 20 old. 4 bekezdesben nem igazan ertem miert kell kihangsulyozni hogy “irnikell” vagy hogy “ket” ven telefonaljon. nem ertem a logikat.
  3. nagyon erdekes hogy mindenrol/hez levelet kell irni. igy minden archivalava lesz, utanna lehet nezni, stb.

 15. exJT_777 permalink
  August 24, 2012 7:28 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: