Skip to content

Mi a célja ennek a blognak?

August 15, 2011

Az Őrtorony-figyelő blog célja az, hogy a Jehova Tanúi által kiadott, Az Őrtorony hirdeti Jehova Királyságát c. kéthetente megjelenő magazin cikkeit kommentálja. A teljes kép érdekében szeretnénk itt bemutatni olyan információkat, bibliai szakaszokat, könyveket, honlapokat, melyek az egyes cikkekben tárgyalt témák megértéséhez fontosak lehetnek.

És mindezt milyen jogon? Azon a jogon, amin az Őrtorony Társulat is kommentálja és igyekszik megcáfolni az övétől eltérő nézeteket. Ezen kívül természetesen mindenkinek joga van az információhoz, melyre szüksége lenne világnézete kialakításához:

Mindenkinek joga van a vélemény és kifejezés szabadságához. Ez a jog magában foglalja annak szabadságát, hogy véleménye miatt senkit se zaklassanak, továbbá hogy bármilyen eszközzel és hatásokra való tekintet nélkül mindenki tájékozódhasson és tájékoztathasson és eszméket megismerhessen, információkat és eszméket terjeszthessen. (Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, 19. cikk)

Mindegyikünk felelős azért, amit tud. Ha valakinek birtokában van egy információ, melyre a többieknek szüksége van ahhoz, hogy a világban való helyzetükről helyes képet alkossanak — mely információt ráadásul vallási vezetőik elhallgatnak előlük –, akkor erkölcsileg helytelen dolog lenne hallgatnia. Az ő felelőssége, hogy ezt az információt mindenki számára, aki meg akarja ismerni az igazságot, hozzáférhetővé tegye. (Carl Olof Jonsson: A ‘pogányok ideje’ — Vajon véget ért?, Magánkiadás, Bp. 2000. p. 14.)

Maga az Őrtorony Társulat is arra szólítja fel a tagokat, hogy legyenek kritikusak saját vallásukkal, és alaposan vizsgálják meg, amit az tanít:

Nem csak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Vajon tanításai teljesen összhangban vannak-e Isten Igéjével, vagy emberi hagyományokon alapulnak? Ha szeretjük az igazságot, semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól. Ezt a vizsgálatot mindannyiunknál az az őszinte vágy hassa át, hogy megtanuljuk, mi az Isten ránk vonatkozó akarata, hogy azután azt cselekedjük. (Az igazság, mely örök élethez vezet, WTB&TS, 1968. p. 13.)

Végezetül pedig a Biblia is arra buzdít, hogy legyünk Istennel szemben alzatosak, de ugyanakkor kritikusak is, ha vallási és tanbeli kérdésekről van szó:

Ezek pedig nemesebb gondolkodásúak voltak, mint a tesszalonikaiak, ugyanis a legnagyobb készséggel fogadták a szót, naponta gondosan vizsgálva az Írásokat, hogy úgy vannak-e ezek a dolgok. (ApCsel 17:11, ÚVF)

Ne oltsátok ki a szellem tüzét. Ne vessétek meg a prófétai kijelentéseket. Bizonyosodjatok meg mindenről; erősen ragaszkodjatok ahhoz, ami jó. Tartózkodjatok a gonoszság minden formájától. (1Thessz 5:19-22, ÚVF)

Pontosan ez a célja ennek a blognak — megbizonyosodni a Szentírás alapján arról, hogy Az Őrtorony folyóiratban bemutatott témákat csak így lehet-e értelmezni, ill. ezek-e a helyes bibliai megközelítések.

Advertisements
4 Comments leave one →
 1. August 15, 2011 10:51 am

  Hálás vagyok Istennek a Blogért,-és köszönöm Neked Infaustus, hogy Elkezdted!
  Kívánom az Úr Jézus Krisztus áldását,és sok felébredő Olvasót!

 2. August 15, 2011 12:44 pm

  Szuper! Hasznos lesz még ez a blog!

  Remélem sok embernek nyitogatod majd a szemét vele.

 3. Gabi permalink
  August 20, 2011 11:19 pm

  Sok sikert a bloghoz, figyelemmel fogom követni 🙂

 4. Biff Tannen permalink
  October 29, 2015 10:46 am

  Egy pici konstruktivitást beleszőve a gondolataimba, nagyjából vázolnám a meglátásomat a honlap “munkásságával” kapcsolatban. Ahogy én látom ez a blog leginkább a kritikák megfogalmazásával, a hibák feltárásával tölti a legtöbb idejét, de kimondható, hogy gyakorlatilag erről szól a site. Kicsit mélyebben elgondolkodok ezen, akkor azt kell mondjam, hogy minden jó szándék ellenére ez igen destruktív hatást válthat ki az olvasóból, függetlenül attól miben hisz. Pozitív dolgok megcselekvésére ugyanis az ég világon nem ösztönöz senkit az oldal. Olyan érzésem van, mintha egy vérig sértett ember próbálna fogást találni a tanúkon.

  Maga a kritika nem rossz dolog, még előre is vihet, akár. Csak tudjátok attól senki se válik kereszténnyé, hogy olvassa a bibliát a szobája sarkában és szövi az egyes értelmezéseket. Lehet, hogy jó következtetésre jut, de az is lehet, hogy téves lesz. Persze ez még egyházak esetén is igaz lehet, sőt gyakran igaz is.

  A kérdés, hogy mit kezdjek a sok kritikával? És ez nem önmagamnak szóló kérdés, inkább annak szól, aki felteszi. Fogadjuk el igaznak, amit állítotok, hogy a tanúk így, a tanúk úgy nem mondanak igazat. Téves a fordításuk meg miegymás. Legyen. Mi a javaslatotok, merre haladjunk? A helyzet sajnos vagy sem az, hogy hozzám 40 év alatt a tanúkon kívül soha senki nem kopogtatott be, hogy segítsen Krisztust megismerni. Vajon ez mitől lehet? Ha valaki csakugyan olvassa a bibliát, vajon hogy van az, hogy önmagára nézve valahogy nem érzi fontos dolognak beszélni arról, amit megtudott a bibliából? Kereszténynek lenni elsősorban ezt jelenti. Krisztust utánozni. Soha nem állította magáról az Őrtorony társulat, hogy Istentől ihletett lenne, el kell ismerni, voltak/vannak/lesznek tévedések az értelmezéseket illetően. De legalább tesznek valamit. Ha a többi “keresztény” egyház az 1000-ed részét tenné annak, amit a tanúk tesznek világszerte, már nem lenne bűnözés. A helyzet az, hogy a többi “keresztény” HELYETT is végzik azt a munkát, amit Jézus kifejezetten kért a tanítványaitól. Szóval értem a kritikát, csak hát ki ösztönöz még arra valahol a világon, hogy másokkal is beszéljek erről? Ki készít fel arra, hogy ebben sikeres lehessek és örömet is találjak? Ki fordít le gondolatokat 700.nál is több nyelvre, hogy a lehető legtöbb ember hallhasson arról, amit Isten tenni akar? Vajon melyik más szervezet/egyház/egyesület, akármi tesz erőfeszítést azért, hogy mindenhová eljusson Isten igéje? Az XY felekezet a Süllyápi 20 fős tanintézetéből? Na ne. 🙂

  Csak a Cselekedetek 5:38,39-el felelhetek minderre: “Így hát a mostani körülmények között azt mondom nektek, hogy ne zaklassátok ezeket az embereket, hanem hagyjátok őket békén (mert ha emberektől van ez az elgondolás vagy ez a munka, meg fog bukni, de ha Istentől van,nem lesztek képesek megbuktatni őket; különben még esetleg olyanoknak találtattok, akik a valóságban Isten ellen harcolnak”

  Más szavakkal ha a tanúk valóban az ördögtől valók, hát akkor majd magától el fog bukni a munkájuk, a ti “munkásságotok” nélkül is, amit ráadásul a többi országban senki se lát, hall. Így aztán felesleges szélmalom harc ez, ráadásul saját magatok békéje is elszáll a folyamatos harcban. Senki se akar harcolni. Istent kívánjuk imádni és azt tenni, amit ő akar. Lehet, hogy vannak gondolatok, amit nem jól értünk, nem vitatom. De amit megtudtunk már a bibliából Jézusról és az Atyáról azt másokkal is megosszuk. Nem meleg ételre gyűjtünk, meg könyvet adunk el. Nem csak a barátainkkal gitározunk egy felső emeleti szobában és tapsolunk a hittestvéreinkkel. Ez is jó dolog, csak krisztust KÖVETNI mást jelent.
  Segíteni kell(ene) az embereknek, hogy alkalmazzák azokat az alapelveket, amik segítenek. A családnak, a gyermekeknek, a munkahelyen az iskolában található kihívásokra. A tanúknak vannak erre válaszaik a bibliából. Időt és energiát nem kímélve ott vannak a közterületeken 236 országban, teljesen ingyen. Ördögtől való lenne? Hát döntse el mindenki magában és egyben várom, mikor kopogtatnak be az ajtómon, hogy keressem meg Istent.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: