Skip to content

Hazudtak már neked?

August 15, 2011

Az Őrtorony, 2011/10/01 p. 3.

Az Őrtorony folyóirat 2011. október 1-i (nyilvánosságnak szánt) száma az Öt hazugság Istenről — de mi az igazság? címet viseli. Az idézet valóban egy fájdalmas élményről szól, arról, hogy a vallásunk vezetői, akikben megbíztunk, becsaptak és félrevezettek minket az istenkeresés során.

Sajnos ez az élmény sok keresztény közösségben is előfordulhat, és ilyen tapasztalatokat idéz a folyóirat is. Azonban a teljesebb kép érdekében fordítsuk ezt vissza, és vegyük szemügyre, hogy a csalódott tagok Jehova Tanúi szervezetében milyen hazugságokkal szembesültek.

Maga a Társulat is fontos erénynek tartja az intellektuális becsületességet: “az ‘intellektuálisan becsületes’ személyre az a jellemző, hogy amit igaznak hisz, azt kész tüzetesen megvizsgálni […], az egyéb rendelkezésre álló bizonyítékoknak [pedig] kész kellő figyelmet szentelni” (Van-e Teremtő, aki törődik veled?, p. 9.). Ha szeretnél ilyen intellektuálisan becsületes személy lenni, akkor fontos lenne, hogy a te álláspontoddal ellentétes, de rendelkezésre álló bizonyítékoknak is szentelj kellő figyelmet. Ezek a bizonyítékok olyan beszámolók, melyekben volt Jehova Tanúi elmondják, miért érzik úgy, hogy a Szervezet hazudott nekik Istennel kapcsolatban. Az alábbi könyvek segítenek majd, hogy teljesebb képet kapj a saját hitedről.

Életutak:
Kevin Quick: Az Őrtorony-zarándoklat
Ralph T. Miller: Jehova Tanúi: félrevezetés áldozatai
Steve McRoberts: Beleesve az igazságba
Josy Doyon: Jehova Tanúja voltam (Agapé, Szeged, 1998)
Raymond Franz (a Vezető Testület egykori tagja): Lelkiismereti válság

Hitvédelem:
Kevin Quick: Érveljünk Jehova Tanúinak
Szalai András: Jehova és a Szervezet (Apológia, Bp. 2001.)
Szalai András: Más Jézus, más lélek, más evangélium, pp. 103-121. (Harmat-Apológia, Bp. 2011.)
Carl Olof Jonsson: A ‘pogányok ideje’ — Vajon véget ért? (Magánkiadás, Bp. 2000.)
Kovács Zsolt: 1914 — Beteljesedett prófécia? (Evangéliumi, Bp. 1997.)
Lothar Gassman: Jehova Tanúi — Történetük, tanításuk, értékelésük (Evangéliumi, Bp. 1998.)

Advertisements
14 Comments leave one →
 1. August 15, 2011 11:06 am

  Istent megismerni Jézus által lehet.Mint ahogy mondta: “Aki lát engem látja az atyát is” “Az enyéim megismerik a hangomat és hallgatnak rám” A Szentlélek majd eszetekbe juttat mindent amit mondtam nektek. “Az atya és én egyek vagyunk” már itt is van a három személy mégis egy Isten. Akinek van füle,az hallja,akinek van szeme ,az látja.Nem lappang itt semmi olyan titok amit a hívő ember ne láthatna.Csak a teológusok képesek úgy bele bonyolódni mint kiscica a gombolyagba.

 2. Toronyőr permalink
  August 15, 2011 2:30 pm

  Azért ezt a cikket érdemes lesz átnézni: Mikor pusztult el az ókori Jeruzsálem?

 3. infaustus permalink
  August 15, 2011 2:56 pm

  Ne aggódj, lesz róla szó. 🙂

 4. August 16, 2011 7:06 pm

  >>”Maga a Társulat is fontos erénynek tartja az intellektuális becsületességet: “az ‘intellektuálisan becsületes’ személyre az a jellemző, hogy amit igaznak hisz, azt kész tüzetesen megvizsgálni “<<
  Ez szépen hangzik….
  de akkor miért vannak totális bojkott alatt az ex-JT írások,tapasztalatok- a "Jehova Tanúi Egyház" tagjai,és a keresztséghez közel álló érdeklődők előtt?
  Még a leg-diktatórikusabb közösségekben sincs ehhez hasonló leuralás.
  A jó hír: az Internet felett nincs hatalma a "hű és bölcs rabszolgaosztály"-nak!

 5. Edom- Gusztos Zoltán permalink
  July 18, 2012 5:59 am

  Egy igaz vallás, melynek vezetője Krisztus, és fő Istene Jehova, nem szabadna úgy viselkednie, hogy teljes összezavarást hozzon létre a szervezetben. Egy igaz szervezetnek, csak azt az elvet köteles követni, mely leíratott a Szent könyvben, és nem úgy cselekedni, hogy ezzel megzavarni a gyülekezet sémáját. Mivel Jehova Tanúi teljes és igaz vallás, és tilos lenne, megengedni, olyan cselekedeteket, mely tönkreteszi a gyülekezetet. Sőt, egy gyülekezeti vezetőnek, minden percben meg kellene gondolnia, hogy mit, mikor, és hogyan cselekszik vagy mond. De, sajnos ez nem így történik. Ezért, arra gondoltam, hogy külön össze kellene hozni, egy olyan társaságot, mely megakadályozná a szabálytalanságot, és azt, hogy egy gyülekezet ne kövesen el, semmi olyan cselekedetet, mely megsért valakit. Ha egyetértetek velem, kérlek írjatok az email címemre.

  • Sefatias permalink
   July 20, 2012 3:59 pm

   hát akkor hajrá 🙂 majd írd meg, hogy mire jutottál. Itt olvashatsz rólam is 🙂
   http://sefatias.blog.hu/2012/06/21/akik_mar_elottunk

  • psfanboy3 permalink
   July 30, 2012 9:17 am

   Én teljes szívemmel Jehova Tanúja akartam lenni, 6 éve. Apám utálta a Jehova Tanúit, és az én volt hitemet. Elkezdődött az üldöztetésem. Hiába kértem a vénektől segítséget. Montam apám ki fog dobni otthonról, erre csak nevettek. Amikor mondtam, hogy elvette a lakáskulcsomat, akkor hírtelen kínos csend lett. Rá egy hétre ténylegesen kibdobott apám az utcára. Akkor anyú telefonján felhívtam a véneket, akik vonakodtak segítséget nyújtani. (Később megtudtam, ezt úgy magayarázták, hogy azért nem segítettek rajtam, mert még nem voltam bekeresztelt tag, csak egy érdeklődő.)

   Miután a vének vonakodtak segíteni, anyú féltestvérérei befogadtak. A lényeg, hogy ezért is lettem pszihiátriai beteg, ami már lassan 6 éve tart. Nem akarom a teljes felelőséget a vénekre hárítani, mert az én döntésem is volt, és apám is bűnös volt, hogy üldözött a hitemért. De az mégsem járja, hogy a vének a mai napig nem ismernek el semmilyen felelőséget.

   Mit vártam volna el?
   Igazságot! Nem baj, hogy üldöztek a hitemért, de az már baj, hogy egyetlen vén sem tudott odajönni a házunkhoz, és beszélni apámmal. Mert nekik jobb belátásra kellett volna őt vezetni. Mivel, a könyvtanulmányozás sem otthon történt, hanem egyik ismerősömnél, aki azóta már tanú (N. M.). Sokáig titokban folyt a könyvtanulmányozás.

   Azt vártam volna el, hogy befogadjanak, miután apám kidobott otthonról. Mivel nem volt állásom, mert akkor éppen fősikolára jártam és tanultam.

   Szóval ennyit az igaz vallásról. Semmiért és soha nem fognak felelőséget vállalni. Mindent meg fognak tenni a jövőben is, hogy ne vállaljanak felelőséget a hibáikért. Ha kell az igazságot elferdítik vagy éppen letagadják.

   Nos, azóta szépen lassan, a Szentlélek Isten kihozott a szektából, és ami főleg nehéz volt számomra, kihozott a szekta fogságából, a szellemi agymosásból.

   Kb. 2 évbe telt, mire rájöttem, hogy igaz a Szentháromság, és a más fordítású Bibliák tanulmányozása és az Index Fórumon nyújtott antiJT-sek segítségét köszönöm. Gondolok itt főleg Leslie07-re, és a többiekre is.

   Miután csalódtam a szektában, kb 3-4 évnek kellett eltelnie, hogy ténylegesen szabad legyek az Őrtoronytól és annak a szellemi agymosásából. Ekkor már rájöttem, hogy Jehova Tanúi mindenben hazudtak. Van Szentháromság, Jézus Isten, a Szentlélek egy valóságos személy. Létezik a Pokol, és létezik az ember lelke, ami túléli a test halálát.

   Még hálával tartozok az adventistáknak is. Ők sokat segítettek, hogy ma szabad legyek.

   (Amikor az utcán voltam, arra gondoltam, hogy az ÚR Jézus vajon befogadott volna? És tudtam, hogy igen, mert Ő ennél sokkal többet is megtett értem; az életét adta értem.)

   Az Őrtorony hazudott nekem mindenben. Ez a szervet finoman szólva nem Istentől van; voltaképpen az igazság az az, hogy az Őrtorony, Sátán egyik ma jól látható szervezete.

 6. July 28, 2012 11:57 am

  @ Infaustus:

  Nagyon fontos,és fájdalmas igazságra Világítottál rá.

  Írod: >>” Ha szeretnél ilyen intellektuálisan becsületes személy lenni, akkor fontos lenne, hogy a te álláspontoddal ellentétes, de rendelkezésre álló bizonyítékoknak is szentelj kellő figyelmet. “<<

  Emlékezzünk vissza a "toronybeli" évekre: mennyi (szabad)idő marad a munka után, ha egy lojális Tanú felkészült az összejövetelekre, rendszeresen végezte a "szántóföldi szolgálatot" ? Hogy is merné – "csak" a Biblia alapján vizsgálódni,
  ha azt csak a "Hű és bölcs rabszolga-osztály" értheti hivatalosan?

  A szellemi börtön így bezárul az Őrtorony TársulatBAN hívő előtt,
  de megnyílik a szabadulás útja a Krisztust kereső, a Bibliát Szentírásnak tekintő
  Sorstársak előtt.

  @Sefatias:

  Az előbbi mondatomat a Te Példád, és Postjaid is igazolják.
  Mertél vizsgálódni, kérdezni: keresztényeket, és Jehova Tanú véneket : meg is lett az eredmény: első számú "közellenség" Lettél a királyságteremben,
  már folyóiratokat sem kaphatsz. De ez vajon büntetés….?

  • August 9, 2012 1:42 pm

   🙂 ne is mond….Azóta még a netről sem merem letölteni a honlapjukról ingyenesen letölthető folyóiratokat, mert nem tudom, hogy a vének testületének döntése erősebb, vagy a vezető testületé. Mert ugye a vének megtiltották, de a vezető testület mindenkinek megengedi. Szerinted mit csináljak? vagy lehet, hogy már írtak brooklynba is, megadva az IP címemet, hogy erről a címről tilos letölteni?

 7. zsotza permalink
  August 10, 2012 3:15 am

  @Sefatias:

  Én úgy közelítem meg,hogy jót akarnak Neked a vének.
  Most kezdődik a szellemi “méregtelenítő kúra”! Csak Biblia-tanulmányozás, minden egyéb (Brooklyni) adalék-anyag nélkül…! Túl sok Őrtornyot olvastál eddig is, ne Bánkódj!

  • August 10, 2012 1:42 pm

   :DD majd csak túlélem. egyébként megvannak a csatornáim, úgyhogy ugyanúgy kapom, ahogy eddig

 8. kaunn permalink
  February 20, 2014 7:10 pm

  Hazudtak már neked?
  Pl. a Hétpecsét című fórumot vezető Sz. Gy. állítja, hogy bibliailag elkötelezett, ugyanakkor semmiféle egyházhoz nem tartozik, mert a gyülekezet csak egy mankó, akinek szüksége van rá, az használja, neki nincs. Ez a tanítás nem elég nagy hazugság?! Nem véletlenül ez a személy is elhagyta a tanúk szervezetét, és kikötött az egyháztalanság nagy sivár Hortobágyán. A magatok körül lévő hazugságokat nem veszitek észre, csak a Tanúk egyházát froclizzátok? Nem vagytok egy kicsit nagyon csőlátóak?!

  • lvm permalink
   October 27, 2015 10:23 pm

   “Nem vagytok egy kicsit nagyon csőlátóak?!”
   Amikor egy elkötelezett ember rájön, hogy “megcsalták”, nagyon nehezen megy bele egy új kapcsolatba. Elhatárolódik. Nem jó, de érthető. Magam sem értek egyet azzal, hogy nincs szükség közösségre, azzal főleg nem, hogy egyáltalán nincs szükség közösségre! Ennek ellenére, értem a dolgot. Sőt! Az “egyháztalanság nagy sivár Hortobágya” ott van mindenütt, az “egyházasság nagy buja dzsungelében” is. Mert mit is lát az embernek gyermeke? Hatalmas, boldog és jól élő karizmániákus, ugra-bugráló közösségeket, karizmát tagadó, dogmák között megcsontosodott történelmi vagy nem történelmi, kis vagy nagy, állami vagy államtól nem támogatott egyházakat, szegény, karizmát elfogadó, „zsidózó” vagy éppen antiszemitizmust súroló, sorvadó, vagy épp hogy élő közösségeket. Liberális, nem liberális, konzervatív, fundamentalista, kizáró, vagy éppen kiterjesztő, egyesítő egyházakat. Szektákat, nem szektákat (bár ez igen csak szubjektív fogalom-skatulya, olyannyira az, hogy állítom, a hívők minimum 90%-ának fogalma sincs a valódi jelentéséről. Nem véletlen.) Mindezen díszes kompániák önjelölt entellektüelei, unos-untalan torzsalkodni látszanak holmi háromságos, vagy éppen más (pl. szombatos, vagy Isten neve, vagy „mittudoménmégmilyen”) mondva csinált kérdésekben. Gondolván, ez lenne Isten egyedüli elvárása feléjük, nem a szeretet, az irgalom, a könyörület, az együttérzés, az adakozás, az ima és a legnagyobb parancsolat, mely mindezt – még a tízparancsolatot is felülírva – egybefoglalja: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből! Szeresd felebarátodat, mint magadat!” (Lk12, 30-31.) Látod, „kaunn”, jómagam ezt nevezném inkább az egyháztalanság sivár Hortobágyának! Ekképpen, nem csak a megcsalt, hanem a kereső halandó tanácstalan tétovaságát, félelmét is megérteni vélem, mint ahogyan a Te csőlátásodat is! Így érzel, nincs más választásod! Megértem! Nem is ítélhet meg ezért tégedet senki emberfia! De! Te se ítélkezz! Sem jogod, sem felhatalmazásod nincs hozzá!

 9. infaustus permalink
  February 21, 2014 10:46 am

  “Nem vagytok egy kicsit nagyon csőlátóak?!”

  Ugyanezt a kérdést én is feltehetem neked. Gyere el a gyülekezetünkbe, szívesen látunk. Nézd meg, hogy én (és mi) hogyan buzgólkodunk Istenért (2Kir 10:16). Nem hagytam el a gyülekezetet, nem is tartom mankónak, hanem drága kincsnek, amiért Isten drága árat fizetett (ApCsel 20:28).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: